Miksi oikeisto on tämän päivän hitti? Äärioikeoisto, porvaripuoleiden oikeistolaita, vasemmiston oikeistolaita, keskustan oikeistolaita - kaikki nämä saavat huomattavasti tilaa lehdistössä. Me - vasemmiston vasemmistolaita - jäämme pimentoon. Onko kommunismin romahtaminen vielä liian tuoreessa muistissa? Siitä ei ole ihmiskunnan historian perspektiivistä katsottut kuin pieni hetki. Äärioikeisto kaatui Euroopassa jopa huomattavasti pidemmän aikaa sitten.

Äärioikeisto on kuitenkin pitkän aikaa sen jälkeen riehunut varsinkin Etelä-Amerikassa. Siellä fastista hallintoa rahoitti lähinnä USA, joka nimitti sitä kommunismin vastaiseksi taisteluksi. Samanlainen meno on USA:lla nyt. Heillä on n.s. terrorismin vastainen sota. Siinä liittolaiseksi kelpaa kuka tahansa, joka ei ole islamisti. Ideologisessa vastakkainasettelussa on nykyään USA (tai länsimaat) ja Islam. Ennen se oli kapitalismi ja kommunismi.

Nyt olisi hyvä aika vasemmistolle nousta uuteen kukoistukseen. Maailmanpoliittinen tilanne olisi meille huomattavasti edullisempi, kuin Neuvostoliiton alkumetreillä tai toisen maailmansodan jälkeisessä Euroopassa. Kaptialismi on globalismin muodossa luonut erittäin suuren epävarmuuden. Epävarmuus leimaa koko yhteiskuntaa. Öljyn korkea hinta on viemässä taloutta kohti syöksykierrettä. USA:n julkisentalouden velka horjuttaa luottamusta talouteen. Kehittyvissä talouksissa tuloerot räjähtävät. Sama tapahtuu myös kapitalistisissa talouksissa. Terrorismin vastainen sota vie kaiken huomion. Yhden valtion muuttaminen sosialistiseksi tai jopa kommunistiseksi tuskin heilauttaa ketään, jos sitä ei tehdä väkivalloin eikä lähdetä tukemaan terrorin keinoin valtaa havittelevia tahoja.

Etelä-Amerikassa on herätty jo sosialismin ja kommunismin nousuun. Venezuela on siitä hyvä esimerkki. Siellä valtaan nousi sosialistinen johto. Meksikossa vasemmiston ehdokas koki niukan tappion. Harmi ettei hän tajua, että seuraavissa vaaleissa voitto olisi varma, jos hän ei olisi lähtenyt katkeraan taisteluun muutamista äänistä. Tappiosta huolimatta vasemmisto on näyttänyt, että sillä on epävarmassa yhteiskunnassa asemansa. Milloin on Euroopan vuoro? Popularistinen äärioikeisto väläyttelee käsimerkkejään. Onko meistä - vasemmistosta - sille vastaajaksi? Vai tulemmeko näkemään fastisen diktatuurin nousun niin Itä- kuin Länsi-Euroopassa? Tulemme. Kapitalismin kylmä logiikka vie sitä kohti.