Lehdistö keskittyy ja sananvapaus kapenee! Tämä on kapitalismin välitön seuraus. Siitä tuorein esmerkki on, kun Sanoma WSOY kaappasi Metron. Ilmaisilla lehdillä on tällä hetkellä tehokkain propaganda-arvo. Nyt Sanoma WSOY pystyy tekemään sitä useilla rintamilla. Helsingin Sanomat on kaupallisella puolella suurin. Uutislehti 100 oli jo Sanoma WSOY:n omistuksessa ja nyt myös sen pahin kilpailija Metro on kaapattu samaan konserniin.

Tulevaisuudessa Suomen laajalevikkiset lehdet taitavat olla vain ja ainoastaan WSOY:n omistuksessa. Miten sen jälkeen WSOY:lle vahingollista tietoa päästetään julkisuuteen? Tuskin mitenkään. Kuka sen jälkeen paljastaa, jos he uutisoinnin sijaan syöttävät propagandaa? Tuskin kukaan. Heitetään kysymys: Mistä tiedämme, että nykyisen Libanonin ja Israelin välisen konflektin uutisointi on muuta kuin propagandaa? Tai miksi Irakista kuulemme vain pommit, vaikka siellä tapahtuu muutakin? Kapitalismin perusperiaate on, että vain rahaa tuottavista uutisoidaan. Öljyn hinta hyödyttää lyhyellä tähtäimellä eräitä yrityksiä. Sodasta ja väkivallasta kannattaa silloin uutisoida. Sota lisää aseiden kulutusta ja valtioiden aseisiin kuluttaman rahan määrää. Väkivallasta kannattaa uutisoida. Terrorismin uhka lisää epävarmuutta. Sen nojalla voidaan meidän vapauksia rajoittaa. Demokratia muuttuu kapitalismin diktatuuriksi. Demokratia muuttuu fasismiksi. Ihmiset muuttuvat vain orjiksi. Tuo on ainoa looginen evoluutio markkainataloudessa olevalle demokratialle, jos sosialistinen maailmankatsomus ei tee väliintuloa.

Kapitalistisessa järjestelmässä ei ole riippumatonta lehteä. Jokainen lehti, joka pyrkii kattamaan kulunsa, on riippuvainen kapitalismin toiminnasta. Sellaisessa tilanteessa ei ole varaa markkinoida sosialistista ajattelua. Se karkottaisi mainostajat ja osan lukijoista. Liberaali markkinatalous tuhoaa vapaan lehdistön varmemmin kuin valtiolle keskitetty lehdistötoiminta.